streda 21. augusta 2019

50 odtieňov zelenej (Írsko, časť piata)

Deň 5: Aughnanure Castle, Kylmore Abbey, Connemara Tour, Sky Road, Clifden Castle, Dog's Bay [noc opäť v Galway]

Keď sa TripAdvisora spýtate na Galway, odporučí vám ako prvé návštevu opátstva Kylmore Abbey a ako druhé výstup na kopec v Connemara National Park. Keď sa opýtate domácich, pridajú iné tipy. A práve tie nás vždy zaujímajú najviac. Preto sme boli vďační nášmu domácemu, Mikeovi, za jeho skvelé rady.

Cestou k opátstvu nám odporučil zastaviť sa v málo známom hrade Aughnanure Castle. Veľmi príjemné, turistami neprepchané, miestečko.

Nasledujúcou zastávkou bolo Kylmore Abbey, benediktínske opátstvo založené v roku 1920 na pôde pôvodného Kylemore Castle. Samotné opátstvo je na brehu jazera a či už zdiaľky, zblízka alebo zvnútra, je nádherné. 
S opátstvom sa spája smutná love story. Začiatkom storočia jeho majiteľovi na dovolenke v Egypte zomrela žena a on na jej počesť nechal pri zámku postaviť kostol a neďaleko od neho malé mauzóleum (hrobku), kde ju nechal pochovať (a kde skončil i on).
S čím sa budete musieť počas návštevy zmieriť sú tony turistov. Ide o vychytenú destináciu, takže tiché miesto na rozjímanie tu nečakajte. Rovnako ako sa ani nesnažte dostať okolo dvanástej do reštaurácie na parkovisku, neverím, že nejaká ľudská bytosť by na to mala trpezlivosť.


Asi 20 min pokojnou chôdzou od opátstva (dá sa to tam aj späť absolvovať shuttle busom, ale aspoň jednu cestu si určite odšlapte) sú ohradené záhrady, ktoré sú skutočne dychberúce. Veľmi dlho boli zanedbané, pretože už sa o ne mníšky nestihli starať (keď uvidíte ich rozlohu, pochopíte prečo), ale teraz obnovené a fantastické.
V ďalšom programe sme mali výstup na kopec v Connemara National Park. S výstupmi sú však dva hlavné problémi: najskôr si to treba vyšlapať hore a potom zísť dolu. Tieto ťažkosti sa nám zdali neprekonateľné, takže sme celú záležitosť vyčiarkli z programu.

Ale vážne. Od susedky Danky sme počuli, že na kopec prúdia komplet všetci turisti, vyšlapú si 600 výškových metrov, desať sekúnd sa pokukajú po okolí, urobia fotky, ktoré si už nikto nikdy nepozrie a zlezú dolu. Na to sme skutočne čas nemali a namiesto toho šli autom na scénickú trasu Sky Road pri meste Clifden (po ceste z Kylemore do Clifden-u budete po ceste vidieť značky, ktoré vás na túto cestu navedú). Je to úzka cestička popri pobreží s výhľadmi na  Connemara National Park.

Počas nej narazíte na opustený hrad Clifden Castle, ku ktorému z parkoviska vedie cestička (20 min jedným smerom). Hrad to nie je starý (postavený v 1818), od roku 1894 neobývaný a chátrajúci, no pekný a môžete sa poprechádzať po jeho vnútri, teda v tom čo z neho zostalo. Panička sa počas prechádzky skamarátila s farmárkou, ktorá v okolí zámku chová poníky (Irish pony).
V blízkosti Clifdenu je Abbeyglen Castle. Tento hrad vyzerá na fotkách výborne, ale dá sa k nemu dostať iba, ak si v ňom zaplatíte večeru alebo v ňom plánujete prespať. Ani jedno sme nemali v pláne, tak aj tento bod z programu vypadol.

Už sa stmievalo (viac ako tri hodky sme strávili v opátstve a írske cesty neumožňujú kdekoľvek sa ponáhľať) a tak sme stihli pred západom slnka už len návštevu jediného miesta, pláže Dog's Bay. Ak nie ste ľadoví medvedi, tak bez neoprénu sa nevykúpete, no nevadí, táto pláž s bielym pieskom je čarovná a veľmi odporúčame sa zastaviť. Neďaleko pláže je podobná v Gorteen Bay, napriek rovnako bielemu piesku nemá až také čaro a môžete ju vynechať.

Domáci nám ešte odporučil zastaviť sa pozrieť na cestou späť do Galway na hrade Ballynahinch castle, či dať si večeru v O'Dowd's Seafood Bar and Restaurant v meste Roundstone. So slnkom za obzorom a pár hodkami cesty pred nami, sme to však už museli nechať na našu budúcu návštevu tejto super krajiny.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára