štvrtok 15. augusta 2019

50 odtieňov zelenej (Írsko, časť prvá)

Už dávnejšie sme sa chystali a napokon aj za pár dní naplánovali cestu do Írska. Najmä za sýtozelenenou trávou a stredovekými hradmi. Táto úžasná krajina však nám toho ponúkla oveľa viac.

Pokiaľ sa inšpirujete našim itinerárom, tak sa pripravte takmer každú noc na neskoré príchody v noci do hotela, skoré vstávanie a nabitý program. Zaručujeme však, že to bude stáť za to.

Ešte upozornenie pred cestou. Namiesto pršiplášťa si zoberte kvalitnú nepremokavú bundu (s dĺžkou pod pás), z materiálu, ktorý dýcha. V gumenom pršiplášti budete po pár minútach viac mokrí ako sa samotnom daždi.

Deň 1: Prílet, Irish National Stud and Japanese Gardens, hrad Duckett's grove [noc v Kilkenny] 

V stredu sme z bratislavskej autobusovej stanice vyrazili na Schwechat a po dve a pol hodke letu pristáli v Dubline. V požičovni si prevzali auto (dostali sme upgrade a namiesto Citroen C3 si na týždeň vyskúšali Hyundai Tucson) a oplašení z volantu na inej strane sa pustili poznávať Írsko.

Na šoférovanie vľavo sa dá prekvapujúco ľahko zvyknúť, nemajte obavy, napriek často super úzkym cestám sme to i my zvládli bez nehody.


Ako prvé sme si všimli kade tade sa motajúce ovečky, ktoré majú v paži nejakých šoférov a pokojne si chodia po ceste, či spia priamo na krajnici, aj vďaka tomu, že popri cestách nebývajú žiadne jarky a môžu sa veselo túlať (absencia jarkov má nevýhodu v tom, že dažďová voda nemá z cesty kam odtekať a spôsobuje zaplavenie ciest).
Ovečky bývajú zafarbené, predpokladáme preto, aby si farmári spoznali tie svoje. 
V krajine sme videli veľmi málo plotov a ak, tak skôr nízke, dekoračné. Tiež veľa golfových ihrísk, často popri školách a na prvý pohľad hojne využívané.

Našou prvou zastávkou priamo z letiska bol neďaleký národný žrebčín a japonské záhrady (Irish National Stud and Japanese Gardens). Krásne miesto, ktoré určite nevynechajte. 

Najmä spomínané japonské záhrady boli úplne úžasné. Už sme aj s Paničkou rozmýšľali, ako si také obrovské kamene navláčime domov a jazierko s cestičkami urobíme na záhrade. Ak máte nejaké zvyšné pár tonové skalonky, radi vás ich zbavíme :)







Ak budete po návšteve záhrad takí vyhladnutí, ako sme boli my, skočte do reštaurácie The Gallops (súčasť neďalekého hotela Kildare House Hotel), na odpadnutie. Trafili sme tam omylom, bola to prvá reštika po ceste. Úžasné jedlo.
Ako pri mnohých ďalších miestach, ani Duckett's grove, kaštieľ, ktorý sme následne navštívili, nepatrí medzi najznámejšie a najnavštevovanejšie pamiatky, ale naše kamarátky a kamaráti, ktorí Írsko poznajú, nám ich odporučili. A mali pravdu.





Ubytko sme mali v Kilkenny (každá druhá dedina či mesto začína v Írsku na Kil alebo Kyl), v Nore House. Ubytko typu bed and breakfast, niekoľko izieb v kohosi dome, mali sme však vlastnú kúpeľňu (síce nie priamo v izbe, museli sme vyjsť na chodbu) a výborné periny aj matrac.

Pokračovanie našej cesty tu: Deň 2: Prehliadka Kilkenny (Kilkenny Castle, St Canices Cathedral and Round Tower), Kells Priory, Jerpoint Abbey [noc v Killarney]

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára