nedeľa 18. augusta 2019

50 odtieňov zelenej (Írsko, časť tretia)

Deň 3: Ring of Kerry, Kells bay house and gardens, maják na ostrove Valentia, Kerry Cliffs, Cobh, Glen Pier, nočné morské kajakovanie v Kenmare [noc opäť v Killarney] 

V piatok sme chceli dietko vziať na pláž v Inch. Podľa pána z požičovne áut je tam úžasná pláž (ukazoval nám fotky, ako tam bol nedávno bol so svojim 4-ročným synčekom), kde by mu požičali neoprén a učili ho surfovať. 
Z oblohy tieklo niečo úplne biblicko-potopových rozmerov (a predpoveď bola rovnako neveselá, po pár dňoch sme zistili, že je to len bežný írsky dáždik), tak sme Inch vynechali a šli (rovnako ako všetci ostatní turisti) na Ring of Kerry, scénickú trasu okolo okresu Kerry.
Najskôr sme zastali na chvíľku na pláži, ktorá je v zálive naproti tej v Inch. Cestou z pláže ďalej po okruhu Ring of Kerry sme si všimli odbočku na Kells bay house and gardens. Síce sme nevedeli, čo nás tam presne čaká, no šup ho tam. Cesta vedie veľmi veľmi úzkymi cestičkami, takže chvalabohu sa tam nedostane autobus (chvalabohu preto, lebo sme tým pádom boli ušetrení od masových turistov). Bol to pre mňa vrchol dňa. Nádherné záhrady, lanový rebrík ponad riečku, vodopád a vôbec, miesto, ktorého návštevu určite nevynechajte.
Naobedovali sme sa v mestečku po ceste a šli trajektom na maličký ostrov Valentia. Tam sme (opäť len náhodou a bez predchádzajúceho plánovania) prišli úzkou cestičkou k majáku. Ani nie maják samotný, no cesta k nemu je nádherná. Nedá sa tam dostať autobusom, takže výhľady si vychutnáte bez stoviek ďalších turistov.
Zastavili sme sa na Kerry Cliffs. Údajne najkrajších útesoch v okrese Kerry. Bola však taká hmla a dážď, že napriek všemožnej predstavivosti sme z návštevy nemali nič. Podľa fotiek na webe však za návštevu, za pekného počasia, určite stoja.
Vyhli sme sa návšteve mesta Cork. Viacero ľudí nám vravelo, že je to len ďalšie veľké mesto a radšej než Cork, máme sa zastaviť v nejakom menšom mestečku. Uvažovali sme o Kinsale, ale kolega, s ktorým sme sa stretli cestou nás nasmeroval do Cobh, malého mesta, v ktorom ako poslednom kotvil Titanic predtým, ako vyrazil na oceán. Mestečko by to mohlo byť fajn, ale dážď bol skutočne otravný a vytrvalý, tak sme sa - okrem návštevy St Colman’s Cathedral - po ňom len pokukali autom. Neďaleko je ostrov Spike Island, na ktorom bývala väznica, podobne ako na Alcatraze, nabitý program však nepustil a ani sme sa nepokúšali tam dostať (pridávame do programu počas budúcej návštevy).


Inak katedrála vyzerá ako stredoveká gotická stavba, ale je to v skutočnosti len tento rok to bolo 100 rokov od jej posviacky. 

Ak podobne ako Panička budete chcieť urobiť rovnakú fotku z Cobh, ako vám vyhodí vyhľadávač, keď doň zadáte názov mesta, teda farebné domčeky, za ktorými vidno kostol, no tak takú fotku urobiť neviete. Behali sme po uliciach hore dole, ale určite bola fotená z nejakého súkromného pozemku, z ulice sa urobiť nedá.

Cestou späť do Killarney sme sa stavili ešte pozrieť na minútku na Glen Pier a na večeru v Smugglers Inn, výbornej reštike na pobreží. 
Panička nám všetkým dohodla nočné morské kajakovanie v zálive pri meste Kenmare. Krásny zážitok, síce sme prešli len nejakých 3,5 km, ale dozvedeli sme sa čo to o morských riasach (všetkých 600+ druhov je jedlých) a niektoré sme aj priamo z vody ochutnali (najviac nám chutili také špagetovité). Vrcholom večera však bolo miesto, kde žil planktón, ktorý svetielkoval. Stačilo zašpliechať veslom či ponoriť ruku do vody a pohnúť s ňou a reakciou týchto jednobunkáčov bolo svetlo. Nádherné. Magické. 
Po polnoci sme sa dostali späť do hotela v Killarney. 

Keď už sme pri Killarney: Ak sa popýtate v hoteli, čo tam treba vidieť, ako prvé vám odporučia Mucross house. Neverte im, je to typická pasca na turistov. Veríme, že je populárna destinácia najmä preto, lebo sa tam dostanú autobusy a teda môžu tam pchať celé zájazdy ľudí. Je to bežný starý dom. Nestrácajte ním čas, v Írsku nájdete oveľa zaujímavejšie hrady, opátstva, priorstvá či iné stavby.
Na návštevu jazier (Lakes of Killarney), národného parku (Killarney National Park), kaštieľa či samotného mesta Killarney nám už vôbec nevyšiel čas (ďalšie dôvody do Írska sa vrátiť). 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára