pondelok 25. februára 2013

O tradíciách

Čo vieme o Španielsku okrem toho, že tu behajú tie býky po uliciach Pamplony či ich rovno zabíjajú na corrida, obhadzujú sa rajčinami a pri náboženských sviatkoch chodia na procesiách v bielych čiapkách s otvormi na oči, ktoré od nich prevzal Ku-klux-klan?

Dnes som sa od kolegov dozvedel viac. Trebárs, že v Taliansku nemajú tomatina (tá bitka s rajčinami), no namiesto nich používajú pomaranče.

Na Silvestra tradične jedávajú šošovicu (tá je tu spolu s fazuľou snáď ku všetkému) a pred polnocou, pri odpočítavaní posledných sekúnd starého roka, pri každom údere zvona zjedia jednu bobuľku hrozna. Ako vraví kolega, asi jedného roku mali nadprodukciu hrozna a tak sa zrodil tento zvyk.


Zrejme majú nadprodukciu aj domácich zvierat, lebo jeden zo zvykov je vytiahnuť na vežu kozu a zhodiť ju dolu (som rád, že u nás staviame radšej tie máje). 
Tematicky som sem chcel zapasovať fotku býka. Tento mládenec je z New Yorku a pobýval pred burzou na Wall Street.
Ako sme si povedali už vyššie, všeobecne majú obľubené hrátky s býkmi. V jednom meste naháňajú býka po nábreží a snažia sa ho zahnať do vody. Niekedy si trošku popláva, vylezie a naháňačka pokračuje, inokedy po ňom zostanú iba bublinky na povrchu.

Iná zábavka z rovnakého súdka je keď pustia býka a vyhradia určitý priestor, ktorý keď sa mu podarí prekročiť, vyhral. Začnú ho naháňať s palicami a na koňoch a ten, kto ho zabije napichne jeho vajčiská na palicu a slávnostne ich prenesie na radnicu. Držme sa veru tých májov.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára